skip to Main Content

Влага в жилището

Въпросът за влагата в дома е доста деликатен и хората живо се интересуват от него. Един от основните въпроси, които стоят на дневен ред, е свързан с източника на влагата. Тя може да идва отвън, отвътре или от мазата през летния сезон от годината. При образуване на конденз се стига до страшни последици. Резултатите са особено неприятни, изразявайки се в прогизнали строителни материали. Паралелно с това в дома се образува мухъл и бива намалено топлинното изолиране. Всичко това води до строителни щети, които никак не са за подценяване. На помощ идва MrVik.bg – водопроводчик в гр. София, които се занимават с аварийни ремонти по всяко време.

Откъде идва влагата в една жилищна сграда?

влага в жилище

Идва отвън: когато тя прониква отвън, при голям процент от случаите говорим за нещо счупено, скъсано, запушено или направено непрофесионално. За пример можем да ви дадем повредена или изместена керемида. Пропускащите покриви също са предпоставка за нахлуване на влага отвън. За да бъде наводнена цялата фасада, е абсолютно достатъчно да има само един повреден или запушен улук. Всяка малка пукнатина във фасадата създава поражения (дори и нищожни) при странични дъждове.

С течение на времето при нови климатични промени се овлажнява стената, а всичко това води до намаляване на топлоизолационният ефект. Последиците са на лице, изразявайки се в поява на мухъл и влага, които сякаш са абонирани за дома ви от този момент нататък. Изключително опасни са малките течове в тръбопроводите. Обикновено те са разположени на места, които не се виждат и дълго време остават неремонтирани. Дори овладените вече течове и овлажнявания на отделни места в дома, могат на по-късен етап да доведат до неприятни последици. Това би могло да се случи единствено в жилища, в които изолацията, заедно с подовите покрития не са били изсушени старателно.

Идва отвътре: доста често се случва така, че влажни места се сформират в резултат на кондензация на влагата, която се съдържа във въздуха по студени плоскости. Виновниците за това са недобрата топлоизолация или лошото проветряване. Много е важно жилището да се проветрява редовно и основно на местата, където има по-голямо количество вода. Такива помещения в частност са банята и кухнята. Растенията в дома също увеличават влагата. Тяхното действие не бива да се подценява от живущите в сградата.

Лято и маза: появата на мухъл в мазата не се свързва с неправилно проветряване. През летния сезон от годината влажността на въздуха е по-висока, а горещините определено оказват своето влияние. При проветряване топлият и влажен въздух прониква в една относително студена маза, в резултат на което се образува мухъл. Ето защо лятно време не бива да бъде проветрявано. За да бъде поета влагата от въздуха, може да се направи смес от пясък и сол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top